Факти за планетите во Сончевиот Систем

2016-08-05

Во нашиот Сончев Систем постојат 8 планети и секако едното и единствено наше Сонце. Секоја од нив е посебна и интересна на свој начин. Еве неколку факти кои можеби не сте ги знаеле до сега:

  1. Планетите не создаваат светлина, туку ја рефлектираат светлината од својата ѕвезда.
  2. Ако само Јупитер малку се подзагрее тој може да стане и второ сонце во нашиот сончев систем.
  3. Бидејќи Плутон е нај оддалечен од сонцето и е најмала планета во сончевиот систeм тој не се смета за планета туку за планета-џуџе.
  4. Сонцето е најмасивно тело во Сончевиот Систем, неговата маса е 330.000 пати поголема од земјината.
  5. Ако сакате да ги изброите сите звезди во галаксијата, во просек по една во секунда, ќе ви требаат 3.000 години да ги изброите сите.
  6. Еден ден на Плутон е долг колку што е една недела на Земјата.
  7. Температурата на Сонцето е приближно 5505°С.
  8. Венера ротира во спротивен правец од правецот во кој ротираат другите планети.
  9. Уран е најладната планета во Сончвиот Систем.
  10. До сега Јупитер има 63 потврдени месечини.