Неверојатни факти за бубамарите

2016-08-26

Набљудувајте ги бубамарите во школскиот двор или во паркот, но претходно прочитајте ги овие неверојатни факти и научете нешто повеќе за нив!

  1. Постојат 4300 видови на бубамари во светот.
  2. Женката бубамара може да изеде дневно и до 75 растителни вошки.
  3. Бубамарите мирисаат со своите нозе и антени.
  4. Бубамарите џвакаат од лево на десно, а не како нас луѓето нагоре и надоле.
  5. Како бубамарата старее така бојата на нејзините точки бледее.
  6. Бубамарите се најактвни кога нивната телесна температура е над 24 степени целзиусови.
  7. Убавата црвена боја на бубамарите служи за да им покаже на птиците дека не е вкусна за јадење.
  8. Кога бубамарата лета, крилата и замавнуваат 85 пати во секунда.
  9. Женките бубамари се поголеми од мажјаците.
  10. Кога некој ќе ги нападне тие се преправаат дека се мртви.
Клучни зборчиња: , , ,