Интересни факти за лего коцките

2016-11-11

Обожавате да играте со лего коцки? Тогаш слушнете ги овие неверојатни факти за нив.

 

  1. Основачот на лего коцките, Ole Kirk Christiansen го смислил името LЕGO земајќи ги првите две букви од двата дански збора LEG GODT, што значи “играј добро”.
  2. Ако ги ставиш во линија 320 милион мини фигури кои се произвеле во последната година, ќе се создаде линија од коцки од 7900 км. Тоа е скоро колку што се оддалечени Лондон и Пекинг во Кина.
  3. Познатата лего коцка со која си играме ние денес е стара повеќе од 50 години. Коцките направени во 1958 година одговараат совршено на овие денес.
  4. Модулот во кој се произведуваат лего коцките има прецизност од 0.002 мм. Поради оваа голема прецизност само околу 18 од милион коцки не го поседуваат највисокиот квалитет на компанијата.
  5. Највисоката лего кула е висока 27.8 м. и е направена од 465 000 коцки.
  6. Мини фигурите на лего се една од најгoлемите популации во светот, со повеќе од 4 билиони насекаде по светот.
  7. За време на Божиќ, околу 28 лего сетови се продаваат во секунда.
  8. Во атркациите на LEGO како Леголенд, работат луѓе како лего мастер градители. Кул работа нели?
  9. Легнати една до друга, коцките лего кои се продаваат за една година можат да го заобиколат светот дури пет пати.
  10. Во просек има по 80 лего коцки за секој човек на светот.

Многу интересно нели?

Погледнете видео од Леголенд паркот во Данска.

 

Клучни зборчиња: , ,