Интересни факти за Хари Потер

2016-08-29

Интересни факти за Хари Потер

Интересни факти од светот на Хари Потер, кои можеби не сте ги знаеле:

 

 1. Дамблдор е стар англиски збор за пчела (bumblebee). Роулинг го одбрала тој збор бидејќи го замислувала ликот како некој што често испушта звуци како на пчела.
 2. Волдеморт не е способен да сака бидејќи бил зачнат под дејство на љубовен напиток.
 3. Дементорите се физичка репрезентација на искуството на авторката Џ.К. Роулинг со депресија.
  Во универзумот на Хари Потер, има 3000 волшебници само во Велика Британија.
 4. Очилата на Хари се постојан потсетник на неговата ранливост.
 5. Ролинг сакала да го убие ликот на Рон уште на средината на серијалот книги.
 6. Бројот 7 во универзумот на Хари Потер означува:
  • број на години студирање во Хогвортс
  • деца во семејството Визли
  • играчи во еден Квидич тим
  • пречки кои треба да се поминат за да се стигне до Каменот на мудроста
  • тајни премини во училиштето
  • број што означува колку пати Хари ја избегнал смртта од Волдеморт.
  • број на типови на магија.
 7. Фред и Џорџ Визли биле родени на 1-ви април (April Fool’s Day).
 8. Идејата за книгите за Хари Потер Роулинг ги добила додека патувала во воз.
 9. Хермиона ја почнала својата кариера после Хогвортс во Одделот за регулација и контрола на магични суштества, а потоа продолжила во Одделот за спроведување на магично право.
Клучни зборчиња: ,