Дали знаевте дека…

2016-07-30

Секој човек се раѓа далтонист.

Од 6 до 8 месеци по раѓањето клетките во мрежницата на окото се развиваат. Поради оваа  причина, новороденчињата не реагираат на варијации на бои на почетокот на животот.

На сончевата светлина и се потребни 8 мин и 20 сек за да стигне на Земјата.

Со просечна одалеченост од 150 000 000 км  светлината патува со брзина од 299 792 км/сек, едноставната пресметка покажува дека се потребни нешто повеќе од 8 мин да стигне свеж сончев зрак на твојот прозорец.

Чајот бил откриен кога паднал од небото.

Според кинеската легенда, царот Шенунг, кој  развил многу земјоделски достигнувања за време на неговото владеење, го открил чајот кога лист случајно паднал во неговата зовриена вода во 2737 п.н.е..

Џиновската панда при раѓање тежи помеѓу 100 и 200 грама.

Бидејќи просечната големина на возрасна гигант панда е повеќе од 100 килограми, 99%-бамбус исхраната составена од 99% бамбус може да ја зголеми тежината на животното повеќе од 1000 пати.

Еден ден на Венера трае подолго од една година.

За една Земјина револуција околу Сонцето, што е еднаква на една година, на Венера ѝ се потребни 224,65 Земјини денови. Додека една ротација околу сопствената оска на планетата Венера трае 243 денови.

Пеперутките вкусуваат со своите нозе.

Со тоа што нивните сетила за вкус се наоѓаат на задните нозе, пеперутки се во можност да утврдат, преку допир, дали вегетацијата е за јадење. Пеперутки всушност не јадат; тие пијат течности низ една долга цевка наречена пробосцис која делува како сламка.

Нилскиот коњ е најопасното големо животно во Африка.

Заборавете на лавовите, тигрите и мечките, нилски коњ е одговорен за повеќе човечки жртви отколку било кое друго големо животните во Африка-исклучок би можел да се направи за ширењето на комарците на смртоносни болести. Со огромната вилица и територијална природа, овие тревопасни животни не секогаш се пријателски настроени.