Направи сам – Музички инструмент Кастањети

2017-02-10

Потребни материјали:

 

  • картон;
  • 2 метални капачиња од тегли;
  • 2 метални капачиња од шишиња;
  • хартија во боја;
  • лепило;
  • ножици.

Направете рачни кастањети со капачиња од тегли и кастањети за прсти со капачиња од шишиња.

Исечете дел од картонот со големина на капачињата од тегли и преклопете го на половина како на сликата. Потоа залепете од внатре од хартијата во боја, можете и да декорирате во боите на Шпанија.

На крај залепете ги капачињата едното на едната страна, другото на другата страна како на сликата.

Истото повторете го и со малите капачиња од шишиња.

Што се кастањети?

Кастањети се ударни инструменти кои се поврзани првенствено со шпанскиот фолклор меѓутоа ги користеле и по медитеранските простори. Тие претставуваат всушност две дрвени школки поврзани со јаже. Дрвените школки се прават од дрвото костен. Звукот кој што го испуштаат е сув и остар и доаѓа од удирањето на двете школки.