Магично виножито

2017-03-19

Децата со љубопитство и нетрпение ќе гледаат како примарните бои со нивно мешање во текот на 48 часа ќе создадат секундарни бои.

Потребни материјали:

  • 6 мали теглички или стаклени чаши
  • Боја за храна (црвена, жолта и сина)
  • Хартиени крпи
  • Тајмер
  1. Со вода наполнете ги шесте теглички. Во првата тегличка ставете црвена боја, во втората тегличка жолта боја и во третата сина боја, а потоа ставете по една тегличка со вода помеѓу црвената и жолтата, жолтата и плавата, и плавата и црвената.

  1. Хартиените крпи замотајте ги во ролна и едниот крај ставете го во тегличката со боја, а другиот крај во теглата во која што има само вода.

  1. Хартиената крпа ќе почне да впива вода веднаш, но тоа ќе трае 48 часа пред да заврши целиот процес. Поставете тајмер за да дознаете колку време е потребно за да започне мешањето на боите.

  1. За неколку часа ќе видите како боите создаваат различни нијанси додека не дојдат до секундарните бои.

Клучни зборчиња: ,