Креативно велигденско бојадисување јајца

2017-04-04

Потребни материјали за розово бојадисани јајца:

 

 • Јајца по желба
 • Едно цвекло
 • Две лажици оцет
 • Една лажица сол
 • Пола литар вода
 1. Во огноотпорен сад ставете ја водата, цвеклото, солта, оцетот и варете се додека не почне да врие.
 2. Ивадете го цвеклото од садот, а потоа додајте ги јајцата и варете ги 12 минути.
 3. Тргнете го садот на страна и оставете ги јајцата уште 20 минути во течноста, а потоа извадете ги.

 

Потребни материјали за жолто бојадисани јајца:

 • Јајца по желба
 • Четири лажички куркума
 • Две лажици оцет
 • Една лажица сол
 • Пола литар вода
 1. Во огноотпорен сад ставете ја водата, кркумата, солта, оцетот и варете се додека не почне да врие.
 2. Додајте ги јајцата и варете ги 12 минути.
 3. Тргнете го садот на страна и оставете ги јајцата уште 20 минути во течноста, а потоа извадете ги.

 

Потребни материјали за зелено бојадисани јајца:

 • Јајца по желба
 • 500грама спанаќ
 • Две лажици оцет
 • Една лажица сол
 • Пола литар вода
 1. Во огноотпорен сад ставете ја водата, спанаќот, солта, оцетот и варете се додека не почне да врие.
 2. Извадете го спанаќот од садот, а потоа додајте ги јајцата и варете ги 12 минути.
 3. Тргнете го садот на страна и оставете ги јајцата уште 20 минути во течноста.

 

Потребни материјали за кафено бојадисани јајца:

 • Јајца по желба
 • една чаша црно кафе
 • Две лажици оцет
 • Една лажица сол
 • Пола литар вода
 1. Во огноотпорен сад ставете ја водата, кафето, солта, оцетот и варете се додека не почне да врие.
 2. Додајте ги јајцата и варете ги 12 минути.
 3. Тргнете го садот на страна и оставете ги јајцата уште 20 минути во течноста, а потоа извадете ги.

 

Потребни материјали за сино бојадисани јајца:

 • Јајца по желба
 • пола црвена зелка
 • Две лажици оцет
 • Една лажица сол
 • Пола литар вода
 1. Во огноотпорен сад ставете ја водата, кркумата, солта, оцетот и варете се додека не почне да врие.
 2. Извадете ја зелката од садот, а потоа додајте ги јајцата и варете ги 12 минути.
 3. Тргнете го садот на страна и оставете ги јајцата уште 20 минути во течноста.