15 студени факти за пингвините

2017-01-09

Дали и на вас ви студи исто како и на пингвините на Антарктикот? Дознајте нешто повеќе за пингвините, за тоа каде тие живеат колку видови има и дали знаат да пливаат…

 1. Пингвините се птици кои не летаат.
 2. За милиони години еволуција, крилата на пингвините се претвориле во перки за подобро да пливаат.
 3. Постојат многу видови на пингвини. Царски пингвин, Кралски пингвин, Брадоцрт пингвин, Генту-пингвин, Ројал пингвин, Мал син пингвин, Галапагоски пингвин, Фјордовски пингвин, Снерс пингвин, Хамболд пингвин…
 4. Повеќето пингвини живеат на Јужната полутопка.
 5. Голема популација на пингвини може да се најдат во Нов Зеланд, Австралија, Чиле, Аргентина и Јужна Африка.
 6. На Северниот пол не живеат пингвини.
 7. Пингвините можат да пијат солена, морска вода. Тие имаат филтер во своето тело кој ја одвојува солта од водата.
 8. Цраскиот пингвин е најголемиот пингвин од сите видови. Тој е висок 120 см. и достигнува тежина до 35 кг.
 9. Најмал пингвин е малиот син пингвин со висина од 40см. и тежина од 1 кг.
 10. Царскиот пингвин може да остане под вода дури 20 минути.
 11. Пингвините ја ловат својата храна во водата, со помош на клуновите тие ги фаќаат рибите и ги голтаат цели.
 12. Кога пингвинот ќе си најде партнер тој останува со него засекогаш.
 13. Помалите видови на пингвини живет во потоплите краеви, а поголемите видови живеат во постудените краеви.
 14. Како се греат пингвините во тешките, студени услови? Тие имаат слој на маст под кожата и два слоеви на пердуви. Исто така кога е најстудено се собираат во големи групи и се топлат едни до други.
 15. Пингвините знаат многу добро да се забавуваат. Тие се лизгаат легнати со своите стомаци по снегот и мразот. Исто така нуркаат во водата само за забава.

Клучни зборчиња: ,