15 неверојатни факти за човечкото тело!

2016-11-25

Време е да видиме колку интересно, но во исто време и чудно е нашето тело. Погледнете ги овие 15 фасцинантни факти за човечкото тело:

1. Твојата уста произведува околу 1 литро плуканка секој ден.

2. Твојот мозoк е некогаш поактивен кога спиеш одколку кога си разбуден.

brain3. Доколку ги споиме сите крвни садови на човечкото тело на еден возрасен човек, тие можат да го обиколат еквадорот на Земјата 4 пати.

4. Зборот “мускул” доаѓа од латинскиот збор “мал глушец”, затоа што старите римјани мислеле дека мускулот бицепс личи на глушец.

5. Човечкото тело дава многу мала светлина која човечкото око не може да ја види.

6. Просечниот човек има 67 видови на бактерии во својот папок.

7. За една година губиме околу 4 килограми кожни клетки.

8. Бебињата не испуштаат солзи се додека не наполнат еден месец.

shutterstock_746898589. Информација допира до нервот со брзина од 400 километри на час.

10. Во текот на животот човечкото срцето чука повеќе до 3 билиони пати.

11. Твоето лево белодробно крило е за 10 проценти помало до твоето десно белодробно крило.

12. Човечките заби се исто толку остри колку забите на ајкула.

13. Научниците процениле дека човечкиот нос може да препознае трилион различни мириси.

14. Луѓето се единствениот вид кој добива руменило на лицето.

15. Твојата крв сочинува 8 проценти од твојата телесна тежина.

 

Клучни зборчиња: ,