10 Неверојатни факти за Змејовите

2017-02-09

Змеј  е фантастично, митолошко суштетство, кое според својот изглед е близок до змија и рептил. Змејовите биле прикажувани најразлично: со крилја, тело покриено со стргунки, со метални плочки, понекогаш златни, со големи глави и опасни заби, со оган кој излегувал од усните, ноздрите, со испакнати очи кои можеле да имаат и хипнотичка моќ, можеле да имаат повеќе глави, најчесто имале две нозе, опашка и биле различни по големина и боја. Погледнете ги следниве факти за змејовите:

  • Змејовите се митолошки суштества кои имаат магични моќи;
  • Многу автори ги имаат искористено змејовите во своите дела. Како на пример Џ.Р.Р.Толкин го има змејот Смауг во книгата и филмот Хобит, а Џ.К. Роулинг создава змејови кои ги предизвикуваат карактерите во книгата и филмот Хари Потер;
  • Змејовите на изглед се слични на змиите и рептилите, но се многу поголеми и пострашни;
  • Тие обично можат да летаат и да испуштаат оган или мраз;
  • Тие летаат со помош на своите големи крила, а нивното тело е покриено со струганки, како и нвината опашка;
  • Змејовите имаат црвени, коси очи;
  • Тие можат да бидат лоши или добри;
  • Во зависност од која култура се создавани тие можат да имаат различни видови на моќи;
  • Змејовите се многу популарни во Кина. Феникс е змеј кој има 5 нозе и бил симбол на имепраторите во Кина;
  • Зборот Змеј доаѓа од латинскиот збор draco, кој пак потекнува од грчкиот збор drakon  штo значи голема змија.

Клучни зборчиња: , , ,